Hayat nefesle, nefes ise burunla başlar. Rahat nefes almamıza engel olan ve en sık görülen burun problemi, burnun orta çatısının eğrili olarak tarif ettiğimiz Septum Deviasyonu’dur.

– Septum deviasyonunun rahat nefes alamamakla beraber getirdiği sorunları sıralarsak ;
– Sık sinüzit ve faranjit enfeksiyonu geçirmek
– Geceleri rahat uyuyamamaya bağlı basit horlama ve uyku apnesi(uykuda nefes durması ve sıçrayarak uyanma) hastalığı
– Baş ağrısı
– Koku alma problemleri
– Performans gerektiren işlerde zorlanma
gibi daha birçok şikayetin altında burun orta çatısının eğriliği olarak tariflediğimiz Septum Deviasyonu hastalığı yatar. Bu tanı konulurken konka
hipertrofisi, kronik sinüzit, allerjik rinit, nazal valv darlığı ve nazal polip gibi diğer hastalıkların da beraberinde değerlendirilmesi çok önemlidir. Çünkü yukarıda sayılan bütün hastalıklar burundan nefes alamama problemi oluşturur.

Her nefes alma problemi olan hastanın endoskopik olarak muayene edilmesi, paranazal sinüs tomografisiyle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Burun tam ortasından geçen septum dediğimiz yapıyla sağ ve sol olmak üzere iki ayrı boşluğa ayrılmaktadır. Septumun ön kısmı kıkırdaktan arka ve alt kısmı ise kemikten oluşmaktadır. Kemik ya da kıkırdak kısımda meydana gelen eğrilik ve çıkıntılar sağ ve sol burun deliklerinden geçen havanın akım şeklini kısıtladığından ve olumsuz etkilediğinden rahat nefes alamama problemiyle
karşılaşırız. Septoplasti burun septumunda ki bu eğriliğin veya çıkıntının ameliyatla düzeltilmesine verilen isimdir.
Septoplasti genel anestezi altında tamamen uyutularak yapılan bir ameliyattır. Hasta ameliyat sırasında hiçbir şey hissetmez. Ameliyatın süresi ortalama yarım saat ve 1 saat arasında değişmektedir.

Bu işlem sonrasında uyanma, anesteziden ayılma ve taburculuk süreci 4-5 saat içerisinde tamamlanır. Normal şartlarda bu operasyon sonrasında burunda herhangi bir şişlik morluk ve şekil değişikliği olmamaktadır. Ancak bu operasyon ile beraber rinoplasti dediğimiz burun dış görünüşünün değişikliğinin de sağlandığı burun estetiği ameliyatı da yapılabilmektedir.
Bu ameliyattan sonra burun içerisine yara iyileşmesini hızlandırmak için 2-3 gün kalacak silikon splint yerleştirilir. 3. gün splint çıkarıldıktan sonra ertesi gün iş hayatına dönülmesinde sakınca yoktur. Septoplasti de ağrı basit ağrı kesicilerle geçer ve en fazla 2-3 gün sürer.
Burun içerisine daha önceleri uzun bez tamponlar konuluyordu ve bunlar çıkarılırken hastalar ciddi ağrılar yaşayabiliyordu. Ama artık bu uzun bez tamponların yerini silikon splintler almış olup bunların çıkartılması 10 saniye bile sürmemekte, ağrı acı gibi şikayetler de olmamaktadır.