İçindekiler;

Sünnet Nedir?

Sünnet Hangi Şekilde Yapılır?

Sünnet İçin En Doğru Yaş Nedir?

Sünnet İşleminin Komplikasyonları Nedir?

Sünnet Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sünnet Sonrasında Hastanede Kalmak Gerekli Midir?

Sünnet Nedir?

Sünnet, erkek çocuklarında penisin ucunda doğuştan var olan deri parçasının cerrahi olarak kesilmesidir.

Sünnet Hangi Şekilde Yapılır?

Sünnet, iki şekilde yapılmaktadır. Bir lokal anestezi yöntemi ile sadece pipiyi uyuşturarak yapabilmekteyiz. İkinci olarak genel anestezi yöntemiyle ameliyathane şartlarında yapmaktayız.

Sünnet İçin En Doğru Yaş Nedir?

Aslında biz onu şöyle yanıtlasak daha iyi olur Sünnet hangi yaşlarda yapılmaması uygundur?; Özellikle çocuklar fiziksel gelişimin dışında psikolojik gelişimleri de devam ettiği için 2-5 yaş arası çocukların cinselliği tanıma dönemi olduğu için bu dönemde sünnet yapılmasını önermemekteyiz. Bu yaş grubu dışında sünneti istediğimiz zaman da yapabilmekteyiz ama benim tecrübelerime göre Özellikle bir yıl içerisinde yapılması çok daha iyi olmaktadır. Çünkü çocuklar o dönemde çok hareketli olmadıkları için ve bezli olduklarından dolayı ve aynı zamanda bu dönemde sünneti hatırlamayacakları için yapılmasını ben çok daha şiddetli tavsiye ediyoruz.

Sünnet İşleminin Komplikasyonları Nedir?

En sık gördüğümüz komplikasyonlar kanama, enfeksiyon ve onun dışında derinin daha az ya da daha fazla kesilmesine bağlı oluşan şekil bozukluğudur. En sık gördüğümüz bu 3 komplikasyondur.

Sünnet Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Bir işlem öncesi çocuğun sünnet derisinde herhangi bir enfeksiyon varsa uygulamak iyi değildir.
İki Hipospadias Peygamber sünneti dediğimiz durumlarında da uygulamıyoruz.
Bir de Hemofili ve kan pıhtılaşması durumları olan çocuklarda tetkik yapmadan hiçbir şekilde sünnet işlemi yapmıyoruz.

Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İlk başta sünnet oldukları gün çocukların çok hareketli olmalarını istemiyoruz. Mümkün olduğunca az hareket ve yatarak istirahat etmesini istiyoruz. Onun dışında ailelerinden kanama olup olmadığını mutlaka kontrol etmelerini istiyoruz. Herhangi bir enfeksiyon, enfeksiyona bağlı olarak bir şişme, şekil bozuklukları varsa onlara dikkat etmelerini istiyoruz. İşlem sonrası çocuklarda 2 saat sonra uyuşukluğun. Etkisinin geçmesine bağlı olarak ağrı oluşabileceği için çocuklara ağrı kesici şurup ve kremi veriyoruz.
Bunların mutlaka düzenli olarak kullanılmasını istiyoruz. Onun dışında yaklaşık üç gün sonra da çocuklara. Hafif ılık suyla duş aldırmalarını istiyoruz. İşlem sırasında eriyen dikişler olduğu için bir şekilde dikişlerin alınmasına gerek olmadığını ve kontrol edilmesi gerektiğini tavsiye ediyoruz.

Sünnet Sonrasında Hastanede Kalmak Gerekli Midir?

İki şekilde Sünnet yapıyoruz, Lokal anesteziyle ve genel anesteziyle.
Lokal anestezi ile sünnet yaptığımız çocuklarımızı hemen evlerine yollayabiliyoruz.
Genel anestezi ile yaptığımız sünnetlerede ise hastanede 2-3 saat kontrol altında tuttuktan sonra herhangi bir problem olmadan çocuklarımızı evlerine yollayabiliriz.

Bu bilgi hastane doktorumuz Op. Dr. Timuçin Çakır tarafından verilmiştir.