İçindekiler;

Eklem Kireçlenmesi Nedir?

Eklem Kireçlenmesi En Çok Hangi Bölgelerde Olur?

Eklem Kireçlenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eklem Kireçlenmesi Nedir?

Eklem yüzeyindeki kıkırdağın dejeneratif olarak aşınması bozulması, yer yer bütünlüğünü kaybetmesi gibi durumları ifade eder. Bütün eklemlerde görülebilir. Hareketli olan eklemlerin yüzündeki, kıkırdaktaki olan aşınmalar yaşlandıkça zaman içinde veya çeşitli etkenlerle bozularak kireçlenme diye ifade ettiğimiz probleme neden olur. 

Eklem Kireçlenmesi En Çok Hangi Bölgelerde Olur?

Eklem kireçlenmeleri en sık olarak kalça, diz, omuz eklemi, ayak bileği eklemi, dirsek eklemi, omuzdaki akum midklaviküler, eklem dediğimiz köprücük kemiği ile Skapul arasındaki akromiyon arasındaki eklemde görülen problemlerdir. Büyük eklemlerde daha sık görülür. Küçük eklemlerde daha çok romatizmal nedenlere bağlı olarak görülür. Büyük eklemlerdeki kireçlenmeler ise daha çok dejenasyon adını verdiğimiz eklem yüzündeki kıkırdağın aşılmasıyla görülürler. En sık kalça ve diz ekleminde olan kireçlenmelerle karşılaşıyoruz. 

Eklem Kireçlenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalça kireçlenmesi veya bütün eklemlerin kireçlenmesini düşünürsek, en sık gördüğümüz kalça ve diz ekleminin kireçlenmelerinde tedavi hastalığın şiddeti, hastanın yaşı ortaya çıkış süresine bağlı olarak basit bir ağrı kesici ilaç, nonsteroid antiflama dediğimiz basit bir ilaçtan ameliyata kadar giden bir yelpaze gibi düşünebiliriz. Bunun için de fizik tedavi uygulamaları, çeşitli egzersizler, bazı enjeksiyonlar yapılabilir. Basit bir ilaçtan ameliyata kadar olan bir süreçtir.  

Bu bilgi hastane doktorumuz Op. Dr. Nikola Azar tarafından verilmiştir.