İçindekiler;

Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon Nasıl Anlaşılır?

Hipertansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipertansiyonun Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?

Hamilelik Sürecinde Tansiyonun Önemi Nedir?

Sağlıklı Bir İnsanın Tansiyonu Hangi Değerler Aralığında Olmalıdır?

Stresin Tansiyon ve Kalp Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kaç Tip Tansiyon Hastalığı Vardır?

Tansiyon İlaçsız Düşer Mi?

Yalancı Tansiyon Nedir?

Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon tansiyonu yükselmesi anlamına gelir. Tansiyonun yükseldiği zamanlarda ise hastaların en fazla bize geldiği şikayet özellikle enseden başlayan bir baş ağrısıdır bu tansiyonun ilk belirtisidir. Bunun dışında tansiyon çok yükseldiğinde zonklar tarzda baş ağrısı, baş dönmesi ve ferahlık hissi belirtilere eklenir. 

Hipertansiyon Nasıl Anlaşılır?

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastalığı belirtilerin ortaya çıkmasıyla anlaşılır. Eğer belli bir seviyenin üzerinde tasiyon yükselmişse, enseden başlayan bir baş ağrısı zonglar tarzı bir baş ağrısı baş dönmes ve hastalık kendine kötü hissetmesi, çarpıntı, çabuk yorulma bunlar tansiyon hastalığının belirtileridir ve bu şekilde anlaşılır bunun dışında yapılan tetkiklerle yani tansiyon ölçmek dışında tansiyon hastalığının teşhisini koyabilecek başka bir tetkik yoktur. Tabii bu bahsettiğimiz hep Primer yani birincil tansiyon hastalığı için geçerlidir. Bir de seconder yani ikincil tansiyon hastalığı vardır. İkincil tansiyon hastalığı şu anlama gelir. Tansiyonun yükselmesine genetik faktörler dışında bir başka neden vardır. Yani bir böbrek hastalığı böbrek üstü bezinin bir hormon hastalığı gibi başka bir neden vardır o zaman Böbrek tetkikleri hormono tetkikleri görüntüleme ile böbreğin ve böbrek damarlarının görüntülenmesi bu ikincil tansiyon hastalığında teşhis olarak bize yardımcı olur. Fakat şu her zaman bilinmelidir ki tansiyon hastalığı esas olarak seconder, yani ikincil bir tansiyon hastalığı değildir. %10, 15 gibi ancak başka bir nedene bağlıdır. Büyük olasılıkla %90 olasılıkla geretik faktörler tansiyo hastalığında rol oynarlar. 

Hipertansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipertansiyonda tabii ki diyet önemlidir. Tuzsuz veyasız diyet öneririz biz hastalarımıza bunun dışında çok çeşitli tansiyon ilaçları var. Değişik tansiyon hastalarında değişik ilaçlar kullanılabilir. Bu damar genişleticiler, kalp atışını yavaşlatıcılar gibi farklı farklı sistemlere farklı farklı organlara etki ederek veya böbreğe etki ederek tansiyonu düşürmede bize yardımcı olurlar. Burda amaç tansiyonu normal sınırlara yani büyük tansiyon 120 mmHg, küçük tansiyon 80 mmHg. sınırlarına çekmek isteriz. 

Hipertansiyonun Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastalığı vücuda eğer çok yüksek değilse hemen fark etmeyeceği bir şekilde kronik ve yavaş yavaş etki ederek zarar verir. Damar sertliğine neden olur yani damarların elastikiyetini bozarak damarların yeterli gevşemesini engeller. Damarların içinin dolmasına bu damar sertliğine bağlı olarak ve tıkanmasına yol açabilir. Bu damar sertliği beyinde olursa beyinle ilgili belirtilen kalpte olursa kalple ilgili belirttiler ortaya çıkar. Böbrekte de aynı şekilde damarların bozulması sonucu tansiyon yüksekliğine bağlı böbrek rahatsızlığı da ortaya çıkabilir. Tabi tansiyon çok yüksek ise, beyin kanaması gibi çok daha ciddi belirtilerin ortaya çıkması mümkündür. 

 

Hamilelik Sürecinde Tansiyonun Önemi Nedir?

Hamilelik sürecinde birçok hastalığı çok büyük ödemi var. Tansiyon da bunlardan biridir çünkü plasenta dediğimizfetösün yani bebeğin, anne kadından bütün besini ve oksijeni aldığı organ, yüksek tansiyonda kanlanmasını bozar ve kanlanması bozulan plasentadan çocuğa besinlerin ve oksijenin geçişi azalır. Bu nedenle de fethüse çok olumsuz etkileri olabilir. Hatta belli bir sınırın üzerinde bu yükselmeye devam ediyorsa düşüklere eder eder olabilir. 

Sağlıklı Bir İnsanın Tansiyonu Hangi Değerler Aralığında Olmalıdır?

Sağlıklı bir insanın istirahat halinde hiçbir stresi yoksa tansiyonu 12-8 civarında, yani 120 mmHg – 80 mmHg arasında bu da büyük tansiyon ve küçük tansiyon diyoruz. Büyük tansiyon kalbin kasıldığı anda damar cinarına binen basınca denir. Küçük tansiyon ise kalp genişlediği anda damarlara uygulanan basınca verilen addır. 120- 80 mmHg normal tansiyondur. Bu kişinin stresli olup olmamasına, bir efor yapıp yapmamasına o anki psikolojik durumuna göre değişebilir ama bir ortalama almamız gerekirse 120- 80 doğru değerdir. 

Stresin Tansiyon ve Kalp Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Stres, tansiyonu arttırabilir. Bu yalancı hipertasyon dediğimiz olay da zaten burdan çıkmaktadır. Stres anında normal tansiyonu olmayan bir kişinin tansiyonunu ölçtüğünüzde de yüksek çıkabilir. Bu nedenle tansiyon ölçümleri belli bazı şartlarda yapılmalıdır. Stresin %100 tansiyon yüksekliğiyle etkisi vardır.  

Kaç Tip Tansiyon Hastalığı Vardır?

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastalığı ana olarak ikiye ayırabiliriz. Primer ve Seconder yani birincil ve ikincil tansiyon hastalığı olarak. Primer hipertasyon daha çok genetiktir, aileden geçer, hiçbir sebebi olmayabilir. Onun için bizim hastalarımızdan aldığımız en fazla tepkilerden bir tanesi hocam o kadar tetkik yaptırdınız hiçbir şey çıkmadı. Peki niye benim tansiyon hastalığım var? Var, çünkü ailede şeker hastalığı vardı ve genetik olarak o hastalık size geçti deriz. Bu birincil yeri primer hipertansiyondur. İkincil hipertansiyon bir nedeni olan tansiyon yüksekliğidir. Bu neden hormonal olabilir? Çeşitli hormon hastalıklarında böbrek üstü vesaire gibi veya böbreğin damarının daralması veya tıkanması sonucu oluşan böbrek hastalıklarında gibibir hastalık vardır ve bu hastalık tansiyonu yükseltiyordur. 

Bu tansiyon hastalarının veya tansiyon hastalığının sadece %10’unu oluşturan bir bölümdür. Burada hastalığın şöyle bir şansı vardır, bu problemi ortadan kaldırdığınızda yani yüksek tansiyona neden olan problemi ortadan kaldırdığınızda tansiyon hastalığına iyileşir ama dediğim gibi bu çok azıllık esas peri tansiyonu hastalığı yani esasiyal hipertansiyon denilen tansiyon hastalığı genetiktir ve %90’ı bu şekilde olur. 

Tansiyon İlaçsız Düşer Mi?

Belli ölçülerde düşebilir ilaçsız olarak fakat bu çok kayda aldabilecek veya dikkate aldabilecek bir düşüş olmayabilir. Örneğin, tuzsuz beslenme, tuzu mümkün olduğu kadar azaltma, yağı mümkün olduğu kadar azaltma, günlük belli spor aktiviteleri, sağlıklı beslenme, her halükarda bunlar tansiyonu belli ölçüde düşürebilir ama. Eğer hasta gerçekten bir tansiyon hastasıysa bunlar yeterli olmayacaktır ve bir tansiyon ilacı başlamak gerekecektir.

Yalancı Tansiyon Nedir?

Yalancı tansiyon aslında tansiyon hastası olmayan fakat tansiyon hastalığı Teşhisi konmuş kişiye denir. Yani bu kişinin tansiyon hastalığı yoktur. Fakat bir kere tansiyonu yüksek ölçülmüştür ve siz tansiyon hastasınız denmiştir. Aslında böyle bir şey yoktur çünkü tansiyon sabit bir değer değildir. Heyecanlandığımızda, stres altında, yorulduğumuzda yani efor sarf ettiğimizde tavsiyonu yükselebilir. Tam bu sırada kişinin heyecanlı, stresli bir dönebinde tansiyonu ölçerseniz tansiyon yüksek çıkar. Fakat aslında normal hayatta tansiyonu yüksek değildir. Buna yalancı hiperdasyon diyoruz. Bunu gerçek hipertasyondan ayırt etmek için 24 saatlik tansiyon holter tetkiki kullanıyoruz, yani hastaya bir tansiyon aletini takıyoruz ve 24 saat boyunca evine gönderiyoruz. Bu sırada yapılan 24 saatlik ölçümlerde tansiyon sürekli yüksek gidiyorsa o zaman hipertansiyonu var diyoruz. Eğer sadece çok az belirli dönemlerde tansiyon yükselmiş, onun dışında sürekli normal sınırların altında kalmışsa o zaman kişiye tansiyon hastası demiyoruz.

Bu bilgi hastane doktorumuz Uz. Dr. Sadi Rüştü Vural tarafından verilmiştir.