İnsan yavrusunu , döllenme anından itibaren gebeliğin 8.haftasına kadar embriyo , 8. haftadan doğuma kadar fetüs olarak adlandırıyoruz.Tıbbi amaçlarla bir gebeliğin süresi ,gebelik yaşına dayanarak ifade edilir.Bu da , menstrüel siklusu    son adet tarihinin    ( S.A.T) birinci gününden itibaren hesaplanan fetüsün tahmini yaşıdır. ( menstrüel yaş , gestasyonel yaş) Fetal yaş ise implantasyon ( rahim içine yerleşme )tarihinden itibaren hesaplanan rahim içi bebek yaşıdır.Fetal yaş ( döllenme yaşı , ovulatuar yaş) daha çok embriyologlar tarafından kullanılmaktadır ve gestasyonel yaştan 2 hafta daha kısadır.
Doğurganlık döneminde ki kadın için gebeliğin tanısına yardım edecek belirtiler üç grupta incelenebilir ; tahmini , olası ve kesin gebelik kanıtları
 
Tahmini gebelik kanıtları , hamile kadının kendinde hissettiği bazı sübjektif belirtilerden ve doktorun bazı objektif bulgularından oluşur.Gebenin sübjektif bulguları arasında bulantı , kusma , halsizlik, idrar kesesinin hassasiyetinde artış ve bebek hareketlerinin hissedilmesi sayılabilir.

Gebelik tahmini için doktorun objektif bulguları arasında ise adet gecikmesi , rahim ağzında tıkalı mukusta ki değişiklikler , memelerde ki hassasiyet ve değişiklikler , yüz , karın bölgesi, ellerde  ciltte değişikliklerdir.
 
Gebeliğin tanısında ikinci adım  olası gebelik kanıtlarıdır. Karnın büyümesi , rahimin boyut , biçim ve kıvamındaki değişiklikler , rahimin kanlanmaları  ve en önemli olası kanıt olarak da endokrin testlerinin sonuçlarıdır. BHCG olarak adlandırdığımız ‘’ kanda gebelik testi ‘’ döllenmeden 8 gün sonra salgılanmaya başlar ve 9 . günden itibaren anne kanında tespit edilebilir.Kandaki BHCG miktarı 1,3.-2 günde iki katına çıkar. Bu dönemde gebeliğe ‘’ kimyasal gebelik’’ adı verilir.

Olası olan gebeliğin ‘’ kesin ‘’ olarak tanısının konulabilmesi için de annenin kalp atımlarından farklı ritimde fetal kalp atımlarının saptanması , muayene eden kişi tarafından fetal hareketlerinin algılanması veya embriyo veya fetusun gebeliğin herhangi bir döneminde sonografik olarak görüntülenmesi gerekmektedir.

Ultrasonografinin yaygın kullanımı ile günümüzde gerek  sağlıklı rahim içi gebeliklerin kesin tanısının erken dönemde konulabilmesi gerekse dış gebelik , anembriyonik ( boş) gebelik gibi gebeliğin patolojik hallerinin erken teşhisi mümkün olabilmektedir.
 
Sağlıklı gebeliklere …
Sağlıklı bebeklere…
Kontrollerimizi aksatmadan , sağlıklı bir geleceğe