İçindekiler;

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelikte Takviyeler Nasıl Olmalıdır?

Gebelikte Yaz Aylarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik döneminde protein, vitamin ağırlıklı beslenme, karbonhidrat destekli ve mümkün olduğu kadar şekerden uzak beslenmeyi tercih ediyoruz. Günde bir tane ana protein öğünü tavuk, balık, kuru baklagil, bir sebze, bir salata öğünü 2 su bardağı süt veya yoğurt nasıl seviyorsak birer birer de ayrıştırabiliriz. 2-3 parça sert peynir, bir tane yumurta, 2 ceviz, 2 fındık, 2 badem, küçük bir çerez öğünü genellikle önerdiklerimiz her ana öğünde tek tip bir karbonhidrat olabilir. Pilav, makarna, börek, ekmek, patates, hepsi karbonhidrat tabağımızın dörtte birini dolduracak karbonhidrat bizim için yeterlidir. Hamilelik boyunca suya çok önem veriyoruz. Günde minimum 6-8 bardak içilmelidir.  

Gebelikte Takviyeler Nasıl Olmalıdır?

Gebelikteki en önemli ilk takviyemiz gebe kalmaya karar verdiğimizde ve gebelikten önce kullanmaya başlayacağımız folik asitdir. Bir aylık kullanım yeterli ama tabi korunmayı bıraktıktan sonra ne zaman gebe kalacağını bilmediğimiz için yine aksi bir şey söylenmediği müddetçe gebe kalıpta üçüncü ay bitene kadar folik asite devam etmek lazım. Omega 3 bizim ikinci önemli takviyemiz haftada 2 porsiyon balık her gün 2 ceviz, haftada 2 büyük yeşil yapraklı sebzeyle de doğal yoldan alabiliriz ama yaz ayları gibi taze balığa ulaşmanın zor olduğu dönemlerde muhakkak dışarıdan takviye almakta fayda var. Genellikle üçüncü ayı bitirdikten sonra gebelere özgü kullandığımız multi Vitaminler ve d vitamini takviyesini önemsiyoruz. Yine hastanın tahlilleriyle kontrol ettiğimiz ekstra bir eksikliğimiz varsa bunları da takviye ediyoruz. 

Gebelikte Yaz Aylarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bunlar en çabuk bozulabilecek şeyler lütfen güvenilirine emin olmadığınız hiçbi yerde tüketmeyin. Hatta evde alışverişte aldıklarınızı da bir an evvel eve gelip buzdolabına koymakta fayda var. Yine terlemeyle sıvı kaybı fazla olduğu için özellikle su içmeye hatta aksi bir şey söylenmedik müddetçe günde bir tane soda içmeye dikkat edelim. Çok fazla sıcakta kalmayıp sıvı kaybını engellemek gerekmektedir.

Bu bilgi hastane doktorumuz Op. Dr. Meltem Özben tarafından verilmiştir.