İçindekiler;

Glokom Nedir?

Glokom Belirtileri Nelerdir?

Glokom Çeşitleri Nelerdir? 

Glokom Teşhisi Nasıl Konur?

Glokom Tedavisi Var Mıdır?

Glokom Nedir?

Göz tansiyonu ve halk arasında Karasu diye bilinen göz içi basıncının artmasıyla beraber gözde damar ve siniri yapısında kalıcı hasarlar yapan gözün en önemli hastalıklarından bi tanesidir. Dünyada en çok körlüğe sebep olan hastalıktır. 

Glokom Belirtileri Nelerdir?

Hastanın şikayetleri olmayabilir. Bazen sulanma şikayeti olur, bazen ışıktan fazla bir hassasiyet olur. Daha çok muayenede ortaya çıkan bir hastalıktır. Yani testlerle, ölçümlerle ortaya çıkan bir hastalıktır. 

Glokom Çeşitleri Nelerdir? 

Glokomun değişik tipleri vardır. Birincisi doğuştan konjenital glokom, bebeklerde göz büyüklüğü normalden fazladır, sulanma olur. Böyle bir göz yapısı olduğunda ailelerin mutlaka dikkat etmeleri gerekir. Çünkü bu durumun erken ameliyat edilmesi gerekir. 6 aylıkken bazen daha erken, bazen duruma göre bir an önce ameliyat edilmesi gerekir ki göze zarar vermesin. Bunun dışında erişkinlerdeki glokom gençlikte de olabilir, yaşlılıkta da olabilir. Yaşlılıkta daha fazla görülür. Basit kronik glokom dediğimiz tipin de hastalık hiç belirti vermez ancak muayenelerde testlerle ölçümlerle anlaşılır bir diğer bir tipi akut (sancılı) glokom aniden ortaya çıkan kuvvetli bir tablo yaratan acil bir durumdur. Hasta sancıya dayanamaz. Acilen doktora gitmek zorunda kalır. Zaten o anda tespit edilir, tansiyon düşürülür. Ondan sonra da hasta ameliyatı alınır. 

Glokom Teşhisi Nasıl Konur?

Glokom teşhisi öncelikle göz içi basıncının ölçülmesiyle anlaşılır, belli bir değerin üstünde göz tansiyonu çıktığında ölçümlerde biz bundan şüpheleniriz. Genetik faktör olacağından ailede olup olmadığını sorarız. Testleri yaptıracak olursa hasta, bu testlerin sonucunda hastaya gerçekten göz tansiyonu var veya yok diyebiliriz. Sadece göz tansiyonu yüksek çıkması, hastalık olduğunu anlamını getirmez. Ancak testlerle gerçekten glokom hastalığı var mı yok mu? anlaşılır. Glokom teşhisinde en başta ölçülen göz içi basıncı önemlidir. Belli bir yükseklikte ise şüphe uyandırır. Onun üzerine biz OCT dediğimiz görme sinirinin tomografisini çekeriz. Görme sinirinin tomografisinde görme sinirinin liflerinde hasar var mı yok mu? Tespit ederiz. Bu hasar blokumun yaptığı hasar başlangıçlarıdır. Eğer bunları görürsek hastadan görme alanı isteriz. Çünkü ilk defa görme alanı da bozukluklar yapmaya başlar. Görme alanı da bozukluklar başlamışsa hemen ilaç tedavisine başlamak gerekir. 

Glokom Tedavisi Var Mıdır?

Glokom tedavisi öncelikle konjenital glokomda direkt cerrahi tedavi, Konjestif glokomda dediğimiz gibi kontrol altına alıp, ağrısını dindirdikten sonra hastanın ameliyata almaktır. Basit kronik Glokomda da ilaçlar verilir, hastaya ilaçlarla takip edilir, bir damla verilir. Bir damlayla tansiyon düşerse mesele yoktur, 10’a çıkart devam eder. Eğer düşmezse ikinci bir damla verilir. 2 damlayı birlikte kullanır. Yine düşmezse üçüncü bir damla verilir, yine devam edilir. Takipte eğer 3 damla kullandığı halde göz tansiyonu yine yüksekse hastaya ameliyat önerilir, ameliyatla düşürülür. Tansiyonu ki gözüne zarar vermesin ve körlük olmasın.

Bu bilgi hastane doktorumuz Op. Dr. Erkan Coşkun tarafından verilmiştir.