İçindekiler;

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid (Basur)  Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid (Basur) Nasıl Geçer?

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid hastalığı anal kanal dediğimiz yani anüs bölgesindeki toplar damarların önlerindeki mukozayı da sürükleyerek dışarı çıkıp oradaki toplar damarların şişip ağrılı makat bölgesinde şişlikle kendini belli eden ve çokça kanamalara yol açan bir hastalıktır.  

Hemoroid (Basur)  Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid hastalığı kendini daha ço kanamayla belli eder hemorid’in değişik seviyelerde şiddetine göre ayrılan dereceleri var. Bu derecelerden birinci ve ikinci derece hemoroidlerde genelde kendini kanamayla belli eder. Bu genelde ağrısız bir kanamadır. Hasta tuvaletten çıktıktan sonra kan gördüğünü ifade eder ama bir kaşıntı, ağrı, acıma gibi herhangi bir şikayeti olmaz. Üçüncü ve dördüncü seviye hemoroidlerde ise kanama gibi belirtilere aynı zamanda makatta şişlik, ıslaklık, nemlenme, kaşıntı gibi bir takım bulgularda eklenir. Bu bulgular kişiyi oldukça rahatsız eder fakat genelde toplumumuzda utanma gibi bir takım sebeplerden dolayı pek hekime gitmeden bunu çözme yoluna giderler hastalar. Ancak bu gibi çabalar hem hemoroid hastalığının zaman içerisinde giderek daha da şiddetlenmesine yol açar. O yüzden aynı zamanda hemoroid’in kanama gibi bulguları kalın bağırsağın kötü huylu bazı hastalıklarını da düşündürebileceği için aslında bu tür şikayetler alarm bulgular olarak değerlendirilip bir an önce bir genel cerrahi uzmanına muayene olarak teşhis edilmesi gerekir. 

Hemoroid (Basur) Nasıl Geçer?

Hemoroid tedavisi medikal ve cerrahi olarak yapılabilir. Öncelikli olarak her ikisinde de temelde hemoroide sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Düzenli tuvalet alışkanlığı olmayan, sürekli kabız olan hastaların kabızlığını önleyici bir takım önlemler şarttır. Bunlar belli bir seviyeden sonra tedavi edilmez ve önlem alınamazsa bir düzenli bir tuvalet alışkanlığı kazanılamazsa hemoroidler üçüncü ve dördüncü seviyeye geldikten sonra artık bunun medikal bir tedavisi yoktur. Yani ilaçla veya başka bir yöntemle cerrahi dışında bir yöntemle kesin bir tedavisi olmaz. Mutlaka cerrahi tedavi gerekir.  

Bu bilgi hastane doktorumuz Op. Dr. İlker Özdemir tarafından verilmiştir.